В църковния календар Задушниците са винаги в събота – денят, който църквата е отредила за ден на покойните. През годината са отредени три –Голяма (Месопустна), Черешова и Архангелова Задушница. Голямата Задушница се пада ден преди Месни заговезни, Черешовата след Спасовден, а Архангеловата – в съботата преди Архангеловден.

Във връзка с това, служителите на ОбП „Чистота” в Мездра почистиха алеите в гробищния парк в града, за да се осигури достъп на гражданите до паметниците на близките си.

В същото време, Община Мездра е постигнала договореност със собственика на имот в близост до гробищния парк - Димитрий Нецов, да се подсигури възможност за паркиране на автомобили. По време на Архангелова Задушница , автомобилите ще могат да използват частния имот на Димитрий Нецов, намиращ се вляво от кръстовището на улиците “Св.Патриарх Евтимий” и “Петко Каравелов”, информираха от общинската пресслужба.

На този етап, проблемът с паркирането на автомобили в района на гробищата, особено по време на Задушница, ще бъде разрешен чрез съвместните усилия на Община Мездра и г-н Нецов.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари за проявеното разбиране от страна на собственика Нецов, и изрази увереност, че по този начин малко или много ще се облекчи транспортния хаос, създаван на всяка Задушница. Улицата е тясна, а автомобилите спират в лявата й част, което значително стеснява ширината й и затруднява движението.

Аспарухов препоръча на хората в деня на отдаване на почит към паметта на близките , да използват указания имот като паркинг, но и да помислят за пешеходно придвижване до гробищния парк.

Кметът допълни, че през 2021 г. ще се изгради общински паркинг по продължение на улицата на гробищния парк.