Целта на новата система е да се спести време на пациентите, ако се наложи да бъдат хоспитализирани, тъй като повторната регистрация става с едно докосване на устройството. По този начин се улесняват и лечебните заведения за болнична помощ.

Системата вече е монтирана на гишето за заверка на рецептурни книжки и се провеждат тестови регистрации. Всеки гражданин, посетил РЗОК за заверка на протокол или рецептурна книжка за отпускане на частично или напълно платени от касата лекарства, може да се регистрира за първи път в информационната система на НЗОК за здравноосигурителни събития. За да се генерира уникалният код, се сканират произволни точки от по един (желателно - еднакви) пръста на двете ръце. Процедурата отнема не повече от 4 мин., като е необходимо желаещите да представят само лична карта. За малолетни и непълнолетни лица се извършва регистрация на техен придружител.

От октомври 2016 г. регистрационната система за здравноосигурителни събития става задължителна за болниците. Целта от въвеждането на новия механизъм е упражняване на контрол, както от страна на НЗОК/РЗОК при използването на обществените средства за здравеопазване, така и от страна на здравноосигурените лица, които с уникалния си код ще потвърждават физическото си присъствие в лечебните заведения за болнична помощ и оказаното им лечение.