"Радвам се, че чествам своята 80-годишнина с хора, с които се познаваме още от детските години, сподели юбилярът. Ние сме от първите, които тръгнахме в детската градина в Руска Бела. Тук са моите съученици от първо отделение до трети клас. Обичам родното си село, но най-много обичам рускобелчани, защото те са трудолюбиви и добри хора”.

Тържеството по случай юбилея на Асен Георгиев бе организирано от Инициативен комитет с председател Начко Тодоров.

Роденият на 15 септември 1936 г. Асен Георгиев е племенник на известния детски писател Асен Босев и на неговите братя Крум и Христо Босеви.

"Асен е дал страшно много на Руска Бела, а и на всички места, където е работил - Мездра, Враца, София и Монтана, каза Начко Тодоров. Той тръгна по стъпките на своите вуйчовци и остави след себе си сериозна следа. Където и да е работил, той винаги е бил уважаван за честността, доблестта и всеотдайността си”.

Децата рецитираха стихотворения на Асен Босев и Ран Босилек, а 7-годишният Александър Георгиев развълнува всички с изпълнението си "Аз съм българче".

Юбилярът бе поздравен специално от своите връстници и съратници, сред които бе и журналистът Иван Велин.

Поздравителни адреси изпратиха приятелите на Асен Георгиев от селото, местното Читалище "Подем" и партийните организации в Руска Бела и столицата. Тематична програма изнесе певческа група "Тинтява" с ръководител Милчо Романски.