Форумът бе открит от директора на Професионалната гимназия инж. Христинка Минова, която представи целта на проекта. В своето изложение тя подчерта, че в основата на съвместния проект е заложена идеята да се обогатят туристическите продукти в трансграничния регион чрез прилагането на иновационни подходи в областта на туризма, включващи разработването и защитата на културното наследство.

Ръководител на проекта от сръбска страна е Горан Йович, директор на Регионалната търговска камара в Лесковац (RPKL), който поздрави присъстващите и изрази задоволството си от възможността от реализирането на тази съвместна изява. Той подчерта, че тези двустранни прояви са изключително важни за развитието на целия трансграничен регион.

Участниците в проекта са 20 студенти и трима преподаватели от Сърбия, трима представители на сръбската Търговска палата, а от българска страна - 20 ученици от ПГ "Алеко Константинов", трима преподаватели и представители на Търговско-промишлена палата - Враца.

Специфичните цели на проекта са сертифициране и защита на кръстосани туристически продукти и услуги, овладяване на знания и умения сред ученици и професионални готвачи, подобряване качеството на кулинарните изделия, установяване на връзки между предприемачи в трансграничния регион.

На откриването на "Българо-Сръбско Гурме Влак"/ "Бугарско-Српски Гурмански Воз", Цветанка Ценова, преподавател в училището домакини от Мездра, запозна партньорите с историята на българската кухня и с нейните особености. В програмата от първия ден бе заложено приготвянето на хляб от лимец в учебния професионален блок на гимназията.

Особено оживление сред младите хора предизвика самото приготвяне на хляба. Гостите проявиха интерес към този продукт, след което започна и самата практическа работа под вещото ръководство на г-жа Ценова.