За традициите и обичаите, характерни за Рождественските празници, разказаха участниците в групата „Легенди, предания, традиции и обреди“ , заедно с техния гост и доброволец към проекта - кметският наместник в с. Царевец Маргарита Петкова.

Бъдещите мастер шефове не изневериха на традицията да приготвят задължителните седем блюда за Бъдни вечер и да припомнят обичаите „От Игнажден до Коледа“ чрез оригинална презентация.

За реализирането на проекта са сформирани групи, в които се прилагат различни форми и методи на работа с учениците и родителите – „Занимателна терапия за ученици и родители“, „Карвинг- изкуството на красивата храна, аранжиране на маса – стил и естетика“, Единство, хармония и танц“, „Легенди, предания обреди“ и консултативен кабинет „ Родителски клуб“, в които са включени 80 участници – ученици, родители и доброволци, и е с продължителност девет месеца.

Проектът е с елементи на гражданско образование и обхваща извънкласни дейности с ученици и родители от етнически малцинства, формирайки чувство за идентичност, но и на национално самосъзнание и принадлежност към училищната общност. В него са включени изследователски дейности, свързани с културното многообразие на етническите малцинства, заложени са интерактивни занимания за приобщаване на родителите и доброволцитекъм проблемите с дискриминационни прояви и преодоляване на негативните нагласи. За целите на проекта разказа координаторът Виолина Маркова.

Основната цел на проекта е да се насърчи междукултурния диалог,да се приобщят родители и ученици в неравностойно положение и да се подготвят и родителите за образователна интеграция на техните наши деца.

Така, заедно с родителите и доброволците, „алековци“ внесоха коледното настроение и поставиха началото на „Заедно за бъдещето на нашите деца“, гарнирано с музика и танц, и не на последно място с истински коледни курабии и,разбира се, с вкусните пълнени чушки, с постните сарми и привличащите не само погледа, но и апетита баници.