Определенията за сомелиер са много. В повечето случаи зависят от това как гледате на "тънката" професия, въведена от френския крал Филип V със специален указ през 1318 г. Започват от винен познавач, през винен келнер до „да ти плащат да пиеш".

Всъщност сомелиер, или сомелие, както е правилно да се произнася френската дума, е онзи човек, който изготвя винената листа в заведението, занимава се с дегустация на вина и дава препоръки за вина на посетителите на ресторанта. Сомелиерът не просто харесва виното. Той знае какво да търси в него. Не спира да го прави и е щастлив, когато го открие.

Учениците от 10,11 и 12 клас бяха подготвили впечатляваща презентация за виното – еликсирът на боговете, в която проследиха развитието на винопроизводството от древността до днес, както и богат избор от кулинарни изкушения, подходящи за винената дегустация.

С най-голям интерес присъстващите очакваха демонстрацията и свещенодействията на Денис Ненчев с искрящите напитки, подбрани и донесени от него от ресторанта "РИУ Правец".

Денис разказа основните изисквания за съхранението на различните видове вина и демонстрира как се проверява качеството на виното. Той показа на присъстващите специалния съд, наречен декантер, който се използва от сомелиерите при дегустация на виното. Специалистът обясни, че при отваряне на бутилката, никой няма право да пипа с ръце тапата, която се поднася на клиента да усети аромата на напитката.Денис показа на бъдещите бармани и сервитьори как с помощта на запалена свещ могат да проверят дали във виното има утайки, както и какво количество е допустимо да остане бутилката - не повече от 50 грама.

Разбира се, демонстрацията бе съпроводена и от дегустация, при която присъстващите имаха удоволствието да опитат различните висококачествени вина, донесени от Денис - бели, розе и червени.

По време на дегустацията той демонстрира как виното може да бъде състарено с помощта на специален измервателен инструмент, наричан „ключ на виното”. С него може веднага да се определи годността на виното за по-дълго съхранение и каква и продължителността на запазването му.

Денис обясни, че поставен в чашата с вино, на всяка 1 секунда ключът го състарява с 1 година.

Демонстрацията продължи с приготвяне и поднасяне на различни коктейли.

Гости на открития урок бяха началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова, старши експертът по професионално образование инж. Петя Личева, Ерика Йончовска и Юлия Атанасова от Центъра за кариерно развитие, Марио Николов - директор на Професионалната гимназия в село Габаре, Марионела Симова - директор на Професионалната гимназия по облекло в Бяла Слатина, учители от СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Криводол , учители и ученици от училищата, ресторантьорът и управител на ресторант "Елит" - Мездра Ивайло Вълканов.