С поставянето на съоръженията гражданите ще могат да дарят събраните капачки в удобно за тях време, независимо от работното време на институциите. Могат да се събират всякакви пластмасови капачки: от вода, безалкохолни и други напитки, но не и от козметика, перилни и почистващи препарати, означени като опаковки от опасни вещества.

"От няколко години Община Козлодуй провежда кампании за събиране на пластмасови капачки. Така или иначе, хората вече свикнаха и отделят капачки. Идеята, която кметът на общината подкрепи, беше да монтираме тези метални сърца, за да може гражданите по всяко време да ги пълнят, а това, че средствата се събират за благородна кауза е още по-добре. През пролетта на тази година предадохме количество, което е съизмеримо с големи градове и това ни радва", коментира по този повод Велислава Спасова, еколог в Община Козлодуй.

На всеки шест месеца - през пролетта и през есента, Фондация "Лазaр Радков" прави по едно голямо събиране на капачки от всички пунктове в страната. По данни на фондацията до момента над 20 000 души са се ангажирали със събирането на "Капачки за бъдеще".