По идея на Общинската администрация всички граждани ще бъдат облечени в автентични български одежди, а за тези, които не разполагат със запазени бабини носии, община Оряхово предлага възможност да бъдат наети одежди от щанд на местна фирма, разположен в градската художествена галерия.

Честванията започват още днес, 20 ноември, с две постановки на гостуващия Драматичен театър „Драгомир Асенов” град Монтана.

Преди официалната част, във вторник, от 16:30 ще бъде проведен тържествен ритуал на издигане знамето на община Оряхово и поднасяне на цветя и венци пред паметника на българо-румънската дружба.

Вечерта на 21 ноември от площада ще бъдат възпроизведени импровизирани топовни гърмежи и посрещане на румънските войници, донесли свободата в Оряхово. Тържествената вечер ще завърши с изпълненията на великата Янка Рупкина, която ще поведе общонародното хоро. Ще бъде осветен и курбан за кръглата годишнина на празника.

В чест на победата, един от кварталите на Букурещ е кръстен на Оряхово - Рахова, а в памет на загиналите румънски войни е изграден паметник, дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки, автор на паметника Цар Освободител в София и на паметника на Свободата в Русе.


Източник: uspelite.bg