В рамките на събитието се проведоха две срещи. Първата беше във връзка с реализиране на съвместната образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образование "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура" и се осъществи с представители на ученическата общност.

Влизането в съда се оказа изключително забавно за най-малките хлапета от началното училище „Св.Софроний Врачански“. Те облякоха тоги на съдия и прокурор и се включиха в тематичен конкурс за рисунка. По-големите ученици чуха от магистрата Петя Вълчева любопитни за тях неща за правораздаването.


Темата на втората среща бе "Координация и сътрудничество между органите на съдебната, изпълнителната и местна власт при осъществяване на функциите си”, в която взеха участие магистрати , полицейски шефове и служители на общинските управи в региона. "Идеята е да видим какво могат да направят институциите на областно ниво за утвърждаване на водещата си роля на регулатор на обществените отношения и как хората да могат да видят и почувстват, че институциите в нашата област работят", обясни Председателят на Окръжния съд, Надя Пеловска.

Тя каза, че целта е да се подобри взаимодействието между съда и институциите, с които най-често се работи. По време на срещата бяха обсъдени подбора на съдебни заседатели, тъй като акцентът при този подбор е поставен върху общините, проблеми по адресните регистрации на гражданите, пробационните мерки, контролът по изпълнение на домашния арест и др.

Поводът да се отворят гостоприемно вчера вратите на съда, беше Международният ден за правата на човека, който се отбелязва днес, на 10 декември. Председателят на гражданското отделение на ВОС Евгения Симеонова обясни, че събитието се провежда от Окръжен съд във връзка с реализиране на проекта за „Укрепване на капацитета на ВСС за по-добро управление на комуникационните процеси и повече прозрачност в дейността на съдебната система”.