Националната агенция по приходите - офис Враца разполага с изключително съвременни мерки и въведен антикорупционен инструментариум, чрез който централизирано и по места се противодейства на корупционните практики сред служителите“, изтъкна директорът на НАП – офис Враца Александър Александров. Той даде пример за работещо звено по антикорупция към териториалната дирекция във Велико Търново, едно от което се намира в офис – Враца. „Това е признание за дейността на нашите служители“, заяви Александров.

По време на проведеното заседание, директорът на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ - Враца Анжелина Първанова акцентира върху съществуващите добри антикорупционни мерки и създадената отлична административна система за въвеждане на данни и контрол на данни на клиентите на фонда. Предстои да се създаде на централно ниво организация за прием на проектите по Програмата за развитие на селските райони онлайн през системата ИСУН, което минимизира риска от корупция. Заместник областният управител Мирослав Комитски поясни също по темата, че предстои да се приложи анкетиране сред земеделските производители.

Секретарят на Община Враца Нина Дакева допълни изказалите се представители на местната власт и поясни, че въвеждането на електронното комплексно административно обслужване е добър пример за антикорупционни дейности. Предстои въвеждане на електронен продукт, чрез който всеки заявител на административна услуга би могъл да проследи своя документ.

Всички представители на местната власт и ръководителите на териториални звена обобщиха, че през изминаващата година няма подадени сигнали за корупция и въведените антикорупционни мерки са надеждни.

Окръжният прокурор Ивайло Хайтов поясни пред членовете на Областния обществен антикорупционен съвет, че продължава провеждането на правни беседи сред учащите, а от следващата година Министерство на образованието и науката и Висшият съдебен съвет ще осъществят подобни инициативи на територията на цялата страна. Прокурор Хайтов потвърди, че в Окръжна прокуратура – Враца не са постъпвали сигнали за корупция.

Заместник областният управител Мирослав Комитски обобщи в края на заседанието, че представените данни от всички институции са показателни за добре работещи антикорупционни мерки. „Вече 16 години Областният обществен съвет се утвърждава като консултативен орган и се надявам и през следващата година да продължим успешната работа с медиите и неправителствените организации. По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще проведем редица публични дискусии по значими за обществото теми, свързани със здравеопазването и правната култура на гражданите“, заяви Мирослав Комитски.