Традиционно най-голям е броят на тежките катастрофи от вида „Сблъскване между движещи се МПС”- 38 ПТП, с 3-ма убити и 61 ранени. Тази година изненадващо се отчита почти дойно увеличение на ПТП-тата от вида „блъскане на пешеходец” – 30 ПТП с 1 загинал пешеходец, при 14 ПТП а 2017 г., с 4-ма убити пешеходци.

Основната причина за настъпване на тежките ПТП и през 2018 г. остава движението с несъобразена скорост – 40 тежки ПТП, с 2-ма убти и 70 ранени. На второ място като причина за ПТП е отнемане на предимство – 22 тежки ПТП, с 1 убит и 37 ранени. На трето място е навлизането на водачите в насрещното движение – 6 ПТП, с 2-ма убити и 6 ранени. Катастрофите в областта настъпват и вследствие на внезапната промяна на посоката на движение и неправилно изпреварване. Според статистиката на КАТ, водачите, употребили алкохол и неправоспособните, причиняват голям брой леки ПТП, но не и тежки.

С настъпване на зимния сезон от Пътна полиция очакват затруднения по отношение на пътното движение. Мерките, които ще предприемат пътните полицаи за минимализиране на предстоящите проблеми, са подпомагане на АПИ за разчистване на пътищата в областта при падане на снеговете, своевременно въвеждане на временна организация на движението и осъществяване на контрона дейност по отношение на техническото състоянието на автомобилите.
Най-важен параметър от техническото състояние на МПС-тата за осигуряване на безопасно движение по пътищата е състоянието на гумите. Съгласно измененията на ЗДвП от 15.11. до 01.03. всички автомобили трябва да се движат с гуми, предназначени за зимни условия – т.е. гуми с дълбочина на протектора по-голям от 4 мм.