Пламен Карталов прави напълно необичайна интерпретация на шедьовъра на Бизе – привлекателна комбинация от елементи на древногръцка трагедия и театър. Но неслучайно спектакълът се играе с огромен успех по време на турнето на Софийската опера в Япония през 2018 г.

През 1865 г. Жорж Бизе се запознава във влака със Селест Венар – тази жена го впечатлява с колоритната си личност и най-вероятно именно тя е прототип на Кармен от едноименната опера. Селест оказва голямо влияние върху Бизе, младата госпожица дори се сдобива с пиано в дома си, на което Жорж твори. Връзката им обаче си остава платонична. Тя се разпада, след като Бизе сключва брак с дъщерята на своя професор от Консерваторията – Женвиев.

„Колко вярно, но колко неприлично е всичко!“, отбелязва критиката за „Кармен“ след гръмкия провал на премиерата през 1875 г. Бизе е обвинен в безнравственост, само защото е дръзнал да покаже за първи път на оперната сцена не рицари и принцеси, а истинските, живите хора – работничка в тютюнева фабрика, обикновен войник, селска девойка, контрабандисти, цигани. Няколко месеца по-късно композиторът, който умира три месеца след фиаското, е реабилитиран – „Кармен“ пожънва феноменален успех във Виена и се превръща в една от най-популярните и най-често играни опери в света.

„Кармен“ – опера в 4 действия от Жорж Бизе. Постановка на Софийската опера, режисьор – Пламен Карталов, диригент, Кейтаро Харада. Хор и оркестър на Софийската опера. В главните роли: Надя Кръстева, Костадин Андреев, Ирина Жекова, Веселин Михайлов.