Изданието посочва, че за търговците по-големият проблем е свързан с касовите апарати, тъй като трябва да свържат софтуера на електронния си магазин в много от случаите намиращ се в облак, с физически касов апарат, който да печата бонове и в реално време да подава данни в НАП за продажбите.

Според вестника това е накарало много търговци да се откажат от наложения платеж и онлайн плащането и да преминат само към плащане по банков път и с пощенски записи, при което не се изисква издаването на касов бон.

По-късно от приходната агенция обявиха, че през следващия месец ще направят контролни покупки от е-магазини, за да проверят дали се спазват данъчните изисквания. Анализ на ведомството сочи, че ежегодните щети за бюджета от невнесени данъци и осигуровки в онлайн търговията възлизат на около 170 млн. лв.

Потребителите, от своя страна, могат да проверят дали онлайн магазинът и търговецът, от когото купуват стоки или услуги, са регистрирани чрез безплатната електронна услуга, предоставяна от НАП на сайта й.