Критиците определят Тома Трифоновски като един от водещите в България автори в областта на живописта от 70-те години на XX век и до днес. Ценителите го признават за изкусен творец на женските портрети, голото тяло и натюрмортите, съчетаващ по блестящ начин традициите на православната иконопис и модерния колорит. Картините на Томата носят неповторима камерна и интимна атмосфера. Той твори със сходни по тоналност цветови гами, но чрез тях виртуозно разкрива огромно богатство от нюанси. Според покойния голям български изкуствовед Атанас Божков, Тома Трифоновски е от художниците нови възрожденци.

На откриването на изложбата присъстваха десетки приятели, художници и почитатели на изкуството на Тома Трифоновски. Съпругата на твореца благодари на директора на музея Георги Ганацовски за събитието, което показва, че врачани пазят духа на Томата. В експозицията присъства и портрет на Тома Трифоновски от неговия колега Никодим Ненов. Приживе той го е завещал на съпругата и дъщерята на Томата. Светла благодари на Иво Никодимов, който изпълни бащината си заръка и й предаде безценния подарък. Под звуците на флейта и с по чаша вино присъстващите споделиха помежду си личните си спомени за срещите си с големият творец и човек, който вероятно, някъде там горе, не спира да създава красота.

Томата
Томата

Творби на Тома Трифоновски са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музеи в страната и частни колекции у нас и в Италия, Германия, Канада, Франция, Австрия, Дания, Кипър, Русия и др.