Най-големият ремонт на сградата оттогава е направен през тази година. 70 хиляди лева са отделени от бюджета на община Монтана, за да могат хората да посрещнат рождения ден на читалището си както подобава. Кметът на Монтана Златко Живков пожела на всички да пазят спомена за достойните си предци, да се грижат за този своя културен дом и още дълги години се събират в него.

„Амбициозната програма на общинската управа в 23-те села ще продължи и през следващата година”, заяви Живков и припомни, че само в този строителен сезон са инвестирани половин милион лева за ремонт на читалища, кметства и черкви.

Кметът на Славотин и председател на читалището Личко Цолов благодари на Живков, изброи всички спонсори на местните инициативи и награди дългогодишни самодейци.

Другото важно събитие от празника бе откриването на паметна плоча на писателя Емил Коларов пред входа на читалището. От днес библиотеката в Славотин ще носи неговото име. До помещението, в което се намира тя бяха показани публикации и снимки от живота и творчеството му.

Емил Коларов е псевдоним на Емил Дончев Станчев, роден на 2 ноември, 1906 година в село Славотин. Той е едно от петте деца в учителското семейството на Дончо и Донка Станчеви. Писателят дебютира с драматични романи през 30 години. На 24 години става носител на наградата на Министерството на просвещението за романа „Великата жажда”. Две други негови творби го утвърждават като талантлив автор. Това са романите „Нова летопис” и „Чинарите зашумяха”

Неговите деца, Любомир Коралов и Емилия Коларова- Стоева, са дарители на читалището в Славотин. Заедно със своите наследници, те бяха сред официалните гости на празника.

Четири часова програма бяха наредили домакините за отбелязването на значимия ден. На обновената сцена концерт изнесоха самодейни фолклорни групи от Монтана, Славотин, Стубел, Липен, Студено буче, Д-р Йосифово и Гаганица.

В народна носия пред гостите застана отец Славейко. За хората от Славотин той е добре познат певец не само на черковни песнопения. Свещеникът е активен самодеец от 1994 година. Освен меден глас, отчето е наследил и умението на дядо си да свири на дудук .

Многолюдната публика бе изненадана и от кмета Живков, които изпя „Пирине, запей” в съпровод на фолклорната група от Гаганица.