С водосвет, отслужен от отец Николай и отец Ангел, беше осветено родилното отделение. "Това е храмът, в който Бог дава живот, а лекарите и акушерките са първите, които го поемат и го предават на щастливите родители. Това е велико чудо. Нeка Бог дарува здраве и мъдрост на директора на болницата д-р Тодоров, да продължава така крепко и успешно да управлява това медицинско заведение, на всички акушерки здраве и отдаденост в името на живота, този велик наш народ го заслужава“, каза в празничното си слово отец Николай. Д-р Тодоров поздрави колектива на родилно и неонатологично отделение за професионализма и всеотдайността в работата им.

"Благодарение на Вас, доброто оборудване и условия тук, отделението ни се превърна в желано място за раждания на майки от Видин до Бяла Слатина, или както аз вече казвам, станахме Майчин дом на Северозапада. Родилното и неонатологичното ни отделение са единствените в областите Видин, Монтана, Враца с високо второ ниво на компетентност, останалите са с трето ниво. През 2019 г. предстои да пуснем в експлоатация специална операционна зала към родилно отделение, която ще се ползва само зараждания с цезарово сечение и за хирургическа намеса при проблемни раждания. Необходимо е болницата да закупи апарат за анестезия и още допълнително оборудване“, каза изпълнителният директор на МБАЛ д-р Тодоров. Той връчи награда - плакет "Най-добра акушерка на 2018 г." на Таня Киркова.

Умиление и щастливи усмивки предизвика появата на близнаците от Враца, които са последните родени бебета на 2018-та година тук, и родителите им Катя и Красимир Кръстеви. Мъниците се раждат със секцио на 31 декември, с тегло 2345 и 1980 грама. Вече са си вкъщи, а днес майката Катя, ритуално според традицията, поля вода и изми ръцете на началника на отделението д-р Николов. Той пожела така, както тече водата, да излизат лесно и без проблеми бебетата през новата година, закичи с осветени червени гривнички ръчичките на бебетата и им поднесе подаръци - одеялца, играчки и комплекти за хранене.

Днес, навръх празника, проплака за първи път момченце от Видин, което родителите ще кръстят Божидар. 716 са новородените през 2018 г. в монтанската болница, спрямо 655 родени бебета за 2017 г. Техният брой расте не заради обрат в демографската криза в района, а заради предпочитанията на майки от по-далечни общини.