В Монтана и Лом се работи и за интегрирани услуги за деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители.Общините обновяват паркове и зелени пространства по ОП „Региони в растеж“. Проектите са 9 и са на стойност 12.8 милиона лв. Те се реализират в три общини от региона Монтана, Лом и Берковица.73 са проектите на бизнеса.

Най-много са по линия на „Иновации и конкурентоспособност“ – 59, които са за 47.2 млн. лв., като безвъзмездната помощ от Европа е 30 500 000 лв. Останалите пари са съфинансиране от страна на предприемачите.По програма „Развитие на човешките ресурси“ бизнесът е разработил и изпълнява 14 проекта за 2 милиона лв.

Всички те са за осигуряване на нови работни места до 12 месеца за безработни, уязвими лица и младежи. Работодателят поема ангажимент да запази поне половината от новоразкритите работни места, след изпълнението на проекта, за още поне една година. 50 проекта на обща стойност 9 576 600 лв. се изпълняват по три мерки от Програмата за развитие на селските райони.