В сряда областният управител Росен Белчев и шефът на Регионалното управление на образованието, Трайка Трайкова, имат среща в министерството, за да уточнят детайлите по подготовката на бъдещото учебно заведение. „Ако се справим няма пречка колежът да отвори врати още през следващата година. Това ще е успех за региона заради липсата на кадри за бизнеса” заяви Росен Белчев.

Специалностите, по които ще се обучават младите хора, са техника, строителство, земеделие и администрация.
Колежът ще се помещава в сградата на закрития техникум по механотехника.

В Монтана може и трябва да има професионален колеж. Въпреки че досега идеята не е реализирана, не спирам да работя по темата. Това заяви по - рано доц. Борислав Великов, който три мандата бе народен представител от областта.

Доц. Великов и кметът на общината Златко Живков потърсиха съдействието и на народните представители от региона за осъществяването на идеята.

“Продължавам да работя за откриването на Държавен професионален колеж в Монтана. Вярвам, че това е най-доброто не само за областта, но и за Северозапада да има възможност младежи от бедни семейства да получават висок разряд по професии, които са нужни на бизнеса. Да започват веднага осигурена и добре платена работа, да остават да живеят тук”, смята Великов.

През 2015 г. той оглави инициативен комитет за изграждането му.