По време на изслушванията в приемните десетки граждани се оплакали, че само едно частно сдружение събира екотакси в цялата област и то само на едно гише.

"Имам усещането, че хората в този регион се чувстват изоставени и предадени. Регионът се върти в омагьосан кръг - селата и градовете обезлюдяват, а фирмите не инвестират, защото няма работна ръка”, това каза Мая Манолова на една от изнесените приемни в област Монтана и допълни: „Автомобилните екотакси трябва да се събират в полза на екологията, гражданите и държавата, а не за частни интереси. Ще настоявам за промени в Закона за отпадъците, тъй като тези частници печелят от предаването и рециклирането на старите автомобили. Годишно у нас 230 000 граждани регистрират автомобили и плащат средно 250-270 лв. екотакса. Това са 60 млн. лв.", заявила Манолова.

В11-те приемни в област Монтана гражданите се оплакали от договори с банките, връщането на кредити, от ЧЕЗ, от лошо изпълнение на проекти, финансирани с европейски средства. Манолова е категорична, че всички сигнали ще бъдат проверени и ще се предложат мерки в защита на гражданите. Тя обяви, че в Монтана ще бъде открита постоянна изнесена приемна на омбудсмана и ще бъде обявен конкурс за постоянен представител там.