Предприемачите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри, професионални направления или области на висшето и средното образование. От проучването се очаква да се получи реална и конкретна информация за обхвата, професиите, знанията и уменията на търсените кадри. Това ще послужи при планиране на потребностите от работна сила на работодателите и планиране на професионално обучение в образованието, за по- ефективна връзка между бизнеса и образованието.

Първото проучване беше проведено през февруари. В него са участвали 5012 различни по вид, икономическа дейност и големина фирми и организации от публичния, частния и неправителствения сектор. От тях 447 са от областите Видин, Враца и Монтана. Анализът показва, че през следващите три до пет години, българските работодатели ще продължат да търсят средно и висококвалифициран персонал - икономисти и инженери, както и машинни оператори, продавачи, готвачи.

Недостиг в Северозапада се очертава от шивачи, заварчици, стругари, фрезисти, шофьори, продавачи, техници, монтьори и др, а също и специалисти с висше образование учители, лекари, инженери, счетоводители и др. Като цяло за работодателите е важно кадрите да бъдат мотивирани, с изградени трудови навици и позитивна нагласа.