Освен Сергей Станишев, Петър Курумбашев и Момчил Неков социалистите издигат Елена Йончева, Деница Златева, както и нови лица - Петър Витанов, Димитър Дончев, Крум Данчев.

Един от номинираните е Петър Витанов. Той е Магистър е по международни отношения в СУ и по международни финанси в НБУ. През последните 4 г. работи в отдел "Връзки с международни организации" в НС. Владее руски и английски. Депутат е от ПГ на "БСП за България" от 25 МИР в София. Член е комисиите по външна политика и по отбрана, както и на временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

„Преди да бъда избран за народен представител работех в НС, роден съм в София и не познавах останалата част на България толкова добре. Сега, когато пътувам в цялата страна, срещам се и разговарям с хората разбирам, че нещата са по-сложни”, заяви Петър Витанов.

Депутатът Атанас Костадинов заяви, че групата ще се върне в пленарната зала, само ако мнозинството се съгласи на избор на нова ЦИК и обжалваемост на решения на избирателните комисии. ”Свидетели сме как в 1 часа през нощта , в тази „изборна мелница“ се взимат абсурдни поправки в Изборния кодекс. Ние смятаме, че управляващите искат да се подсигурят с частична служебна победа”, каза Костадинов.

“Толкова е динамична ситуацията, темите валят една след друга, че мислим и за предсрочни избори“, заяви народният представител от монтански регион. Той увери, че много скоро гражданите ще имат възможност да видят становище на международни организации за измененията в Изборния кодекс и изрази надежда, че ако се вземат мерки в 4200 горещи точки за 3 милиона и 400 хиляди избиратели резултатите ще бъдат обективни. Важно е, подчерта той, „да отстояваме българските ценности и интереси. Има червени линии по опазване на демократичния процес, които ние не можем да преминем.“

“Не сме против редукция на заплатите, това сме го заявили по- рано“, каза депутатът Атанас Костадинов по повод глобите, които им готвят за бойкота на парламента. Той все пак напомни, че са в трудови правоотношения.