Проектът е безвъзмездно финансиран по програмата за развитие на човешките ресурси. Той предвижда пет иновативни интегрирани социални услуги. Те са насочени към деца от уязвими групи на възраст до 7 години и техните семейства, поясни ръководителят на проекта Мария Шуманска

Персоналът включва специалисти от различни сфери - медицински и социални работници, психолози, педагози, медиатори, логопед, гинеколог, акушерка, юрист и рехабилитатор.

Към момента потребители на услугите са 313 деца и семейства. Освен в домовете им, подкрепа се осъществява и в изградените по проекта центрове. Единият е за ранна интервенция на уврежданията, а другият - за ранно детско включване.

Услугата “Ранна интервенция на уврежданията” включва медицинска рехабилитация и обучение на родителите за обгрижване на болното дете. Към момента потребителите са 35 подрастващи и техните семейства. Специален педагог работи за успешна интеграция на малчуганите в първи клас. Индивидуална педагогическа подготовка ползват 29 деца и техните родители.

Другата услуга по проекта е психологическа подкрепа за развитие на родителски умения. До момента семейното консултиране се предоставя на 197 подрастващи и семействата им. Здравната консултация и профилактика на заболяванията е поверена на медицински специалисти и медиатор. От тази услуга досега са обхванати 199 деца и родителите им. Предучилищен педагог и медиатор участват в допълнителната подготовка за равен старт в училище. Те работят с бъдещите първокласници от уязвими общности. Така през юли и август функционираха две летни групи, като във всяка от тях бяха включени по 15 деца, уточни Шуманска.