„Строихме това депо в продължение на няколко години, заяви през журналисти кметът на Монтана Златко Живков. Инвестирахме в него 3,5 милиона лева от отчисленията, които общината плаща на държавата за всеки тон депониран отпадък”, уточни той. В изявлението си кметът припомни направеното в областта на опазване на околната среда през годините, което изцяло е променило Монтана.

„Благодарение на градската пречиствателна станция река Огоста е с чисти води и зарибена с пъстърва”, заяви Живков.

След няколко месеца ще бъде открита и компостиращата инсталация в Монтана, с което общината ще има всички съвременни компоненти за разделно събиране на отпадъци. В новото депо могат да бъдат изхвърляни 23 вида от тях. Това са опаковки от опасни вещества, излезли от употреба гуми, маслени филтри, спирачни и антифризни течности, фотографски химични вещества и смеси, пестициди, флуоресцентни тръби и други отпадъци съдържащи живак, излязло от употреба оборудване, съдържащо хлорофлуоровъглеводороди, бои, мастила, лепила, смоли, перилни и почистващи, смеси, лекарствени продукти, батерии, акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, мебели и други обемни предмети от бита. След събирането им в депото те ще бъдат предавани на лицензирани фирми за безопасно унищожаване.

По график в 10 точки на града ще бъде изпращан специализиран автомобил за транспортиране на опасните отпадъци, донесени от хората.