„Щастлив съм, че в родния ми град има такава нова детска градина, заяви министър Петков, Радостното е, че тази сграда ще бъде дом за над 100 деца, които наред с игрите да усвояват знание, умения и навици, необходими за следващ етап на образование”, каза още той.

Градината е построена по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

„Общината е ядрото, тя е пилота на колата в този проект, заяви посланик Кнобел в Монтана. Той уточни, че политиката на програмата е не да подпомага само ромите, а да подпомага уязвимите групи, а ромите са част от тях.

От своя страна кметът на Монтана благодари на всички, които са подкрепили проекта и подчерта, че това е една изключително добра крачка по пътя на интеграцията и създаване на по-добри условия за деца от уязвими групи.

В строителството на сградата и оборудването на детското заведение са инвестирани близо 1,2 милиона лв. Над 970 хиляди лева са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана. Общината вложи и около 580 хиляди лева в изграждането на инфраструктура около детската градина и двора й.