В 10:00 ч. ще бъде даден курбан в Градинката до църквата, а половин час по-късно Литийно шествие ще поведе миряните от храма до пред Паметника на загиналите във войните на пл. “Жеравица”. Там след молитвено възпоменание ще бъде открит паметен знак. На камъка са изсечени думите на Войнишката клетва, която дедите ни са отстоявали до край. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя.

И понеже освен преклонението пред величавите събития в нашата история, и българският фолклор е източник на националната гордост, проф. Гаврилов ще подари на съгражданите си и концерт-спектакъла "Осмото чудо” на Ансамбъл "Българе”. Премиерната постановка на трупата е от 20.00 часа на откритата сцена пред Паметника на "Септемврийци", а при дъждовно време - в Драматичен театър „Драгомир Асенов”.

Като концепция тя напомня дебютния спектакъл на "Българе”, наречен "Това е България”, на продуцента, режисьора, автора на текста, хореограф и участник в танците Христо Димитров. В първия спектакъл като разказвача-чужденец щe се превъплъти Георги Черкелов, в „Осмото чудо” холивудският актьор Бен Крос играе аналогичната роля на ирландския журналист Джеймс Баучер.

Сюжетът го среща в „Ориент експрес” с унгарски композитор Бела Барток (в ролята актьорът Атанас Сребрев). Кореспондентът на вестник "Таймс" за Балканския полуостров му разказва възторжено за народа, природата и фолклора на България. Разказът му описва, а танците илюстрират впечатляващо богатството на шестте етнографски области.

Музиката за спектакъла е авторска и наред с творби на композитори като акад. Милчо Василев и Данчо Радулов, звучи и северняшка мелодия, написана от Генчо Генчев от Видин. Атрактивно е изпълнението на една шотландска и повече от петдесет родопски гайди, заедно с виртуоза Веселин Кузмов.

Под знака на 100-годишнината от Първата световна война преминават 2015, 2016, 2017 и 2018 г. По този повод през есента в Монтана предстои концерт от военни маршове в изпълнение на Духов оркестър „Дико Илиев” към НЧ „Разум-1883”. Юбилеят бе отбелязан преди две години с документалната изложба "Войната в документи” на Държавен архив - Монтана. Тя бе експонирана и в Исторически музей - Чипровци. Ще бъде показана и в Лом и Вълчедръм.

Регионалният исторически музей в Монтана реализира изложбата "Един завет". Община Монтана финансира издаването, а Регионална библиотека “Гео Милев” организира представянето на книгата “В ада на войната” (дневник на Ангел Георгиев Ангелов, участник в Първата световна война), подготвена от Стефан Стефанов, председател на Дружеството на краеведите.