Членове на комисията са представители на РЗИ и РЗОК, на Районната колегия на Българския лекарски съюз и на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и на организациите за защита правата на пациентите, представители на общини, определени с решение на съответния общински съвет и заповед на кмета на общината. В заседанията участваха заместник-областните управители на Монтана Нина Петкова и инж. Цветко Цветков, както и представители на болниците в региона.

Работните срещи откри областният управител Росен Белчев, който е и председател на комисията. Той отбеляза необходимостта от изработване на Областна здравна карта на област Монтана и представи накратко съдържанието на заповедта на Министъра на здравеопазването. Д-р Елена Борисова от РЗИ - Монтана представи подготвения от здравната инспекция, заедно с РЗОК, работен вариант на Областната здравна карта, като поясни, че посредством нея се определят и планират потребностите на населението от извънболнична и болнична помощ, респективно и денталната помощ. Д-р Борисова обърна внимание и на минималния брой лекари и лекари по дентална медицина по специалности, който е недостатъчен в област Монтана.

Представени бяха данните, отнасящи се до заложените бройки и разпределението за всеки вид медицинска помощ – по отделно за извънболничната и болничната помощ, както и заложеният брой легла в лечебните заведения по отделения - в това число и легла за активно и интензивно лечение, както и използваемостта на леглата в лечебните заведения на територията на област Монтана през 2017 г. След като се запознаха с работния вариант на Областната здравна карта, членовете на Комисията обсъдиха заложените данни в болничните грижи и внесоха своите предложения.

На заседанията стана ясно, че към настоящия момент така разработения вариант на здравната карта не е претърпял промени поради факта, че на вниманието на здравната инспекция не са постъпили писмено мотивирани становища от страна на лечебните заведения, професионалните съсловни организации и общините.

На третото финално заседание членовете на работната група бяха запознати с актуализирания окончателен вариант на Областната здравна карта, който беше гласуван и приет без забележка. Проектът на Областна здравна карта ще бъде изпратен до Министерство на здравеопазването.