„Обучението е част от проект на община Монтана, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия“, припомни заместник-кметът на Монтана Тихомир Антонов.

Специализираният тридневен курс за младите медици включва представянето на добри практики в сферата на неонатологията и новости в лечението на различни заболявания. Лектори бяха доц. д-р Катя Тодорова от Медицинския университет в Плевен и началникът на неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” - д-р Антоанета Блажева. До момента са проведени девет обучения по различни теми, свързани с демографските проблеми в трансграничния регион.

„Освен обучението, по проекта бе осигурена модерна апаратура за лечебните заведения в Монтана и Пирот. Основната част е насочена към АГО- и неонатолигчното отделение”, подчерта Антонов.

Партньор на Монтана е Центърът за социална работа в Пирот. В рамките на проекта е закупено оборудване за монтанската болница. Доставена е последно поколение апаратура за неонатологичното и АГО-отделението на обща стойност 276 000 лева - 8 инфузионни помпи, пациентски монитор, респиратор за деца над 3 килограма, полуавтоматичен имунологичен анализатор, 12-канален ЕКГ-апарат, четири неонатологични инкубатора. За пиротската болница е закупено оборудване за гинекологията, педиатрията и неонатологията, уточни ръководителят на центъра Мария Васич. Там са доставени легла, 4Д-ултразвук и друга техника.

Проектът „Предотвратяване на демографския срив в трансграничния регион” приключва в края на май.