© Министерство на енергетиката

Чрез модернизирането на възловата станция ще се минимизира броят на засегнатите клиенти при нарушения в електрозахранването, поясни пред кметовете от региона Виктор Станчев, член на Управителния съвет на дружеството. Очакванията са до средата на годината проектът да бъде завършен.

За подобряване на електроснабдяването в региона ще бъдат монтирани и пет нови дистанционно управляеми комутационни апарати, чрез които се локализира конкретното място на повреда в електропровода. По този начин при авария се избягва изключване на големи участъци с много клиенти.

При нарочна проверка от дружеството са установили, че последните изключвания на електрозахранването са предизвикани от падане на заразени дървета извън сервитутните зони. По този повод ще се търси съдействие на държавните горски стопанства, за да бъдат маркирани и отсечени такива екземпляри.

Заместник-министър Първанов настоя за по-добра комуникация между "ЧЕЗ Разпределение България" АД и кметовете на населени места от Искърското дефиле, за да бъде населението своевременно информирано за всякакви действия, свързани с електроснабдяването в региона.