И така, на празник като на празник, на събор като на събор. В Деня на Ребърково обновеният площад пред ремонтираната сграда на детската градина събра стотици жители и гости на крайискърското село. Организатори на проявата бяха Кметството и Народно читалище "Просвета - 1925”.

„Днес ние в Ребърково можем да се похвалим и се гордеем с нашите деца, с трудолюбивите си хора, с чиято подкрепа, средства и безвъзмезден труд непрекъснато малко - по малко, лека-полека облагородяваме селото си. Гордеем се и с Танцовия клуб за народни хора „Мераклии“ към читалището. Успяхме да ремонтираме сградата на детската градина, подменихме дограмата на първия етаж, работим и по проекти по програмите за малки селски инициативи“ - заяви кметът на Ребърково Петър Петков.

Празничното настроение се лее от всякъде, от подредените традиционни сергии с различни пъстри стоки, балони и захарен памук, малки палавници, които пърхаха като пъстроцветни пеперуди из целия площад.

Празникът бе открит от кмета на селото Петър Петков, който поздрави своите съселяни и им пожела здраве и добро настроение. Богата художествена програма, бяха подготвили библиотекарят и учителите от детската градина, в която водещите разказаха историята и традициите на селото още от създаването му през Второто българско царство. Изпълненията на децата от детската градина предизвикаха овациите на множеството. Те пяха и танцуваха хип-хоп танци, рецитираха стихове и внесоха истинско празнично настроение.

Най-любопитните зрители обаче бяха един малък бъдещ състезател по колоездене и един четириног рошльо, които непрекъснато се оптваха да се впишат в празничните изпълнения на танцьорите от клуб „Мераклии“ както и гостуващата юношески юношеска формация на Ансамбъл „Мездра“ при Читалище „Просвета -1925“ – Мездра.

За доброто настроение на ребърковчани се грижеха музикантите Румен Попов (клавирни инструменти) и Ивайло Петров (саксофон).

Гости на празника на Ребърково бяха кметът на община Мездра Генади Събков, който поздрави с традиционното обръщение „мили хора“ жителите и гостите на селото и им пожела здраве и весели преживявания, както и кметът на съседното село Люти дол – Станислав Ангелов.