Седемдесет и седем и половина - толкова са билките, които се берат рано сутрин на Еньовден, тогава лечебната им сила е най-голяма. Могат да помогнат против болести, уроки, черни магии, несподелена любов... Според народните вярвания, толкова са и болестите и мъките по хората.

Ентусиастите в читалището бяха изплели за празника традиционния Еньовския венец, с който украсиха входа на културната институция. Венецът бе изплетен от билки лековити, да пази от лоши очи, недобри мисли, от уроки и магии - еньовче и здравец, ружа и босилек, седефче, бял равнец, звъника, лайка,латинка - всички дъхави и свежи цветя, брани рано по роса по поляните на Долна Кремена. Еньовският венец се изсушава и билките от него се използват целогодишно срещу всякакви болки и страдания.

На масата бяха свили и Еньовска моминска китка със седем билки за здраве и късмет, за омайване и любов - ружа и босилек, еньовче и бял равнец,здравец и лепка, обичник.

Първа уважи празника и благослови пазителите на духа български, доайенът на читалището Виолета Пенкова. Тя мина под венеца, изплетен от набраните рано сутринта билки, с пожелание за здраве и добрини. След нея пристъпиха под венеца десетки жители на селото и си взеха Еньовска китка с еньовче и здравец, потопени в писана калена паница на месал, оставени за хаир и благослов, за здраве, за късмет, за добруване, обич и сговор.