Последното занимание на младите астрономи бе посветено на разучаване устройството на телескопа, както и запознаване с интересни факти от живота на бележити астрономи от древността до днес.

За разлика от предишното издание на курса, този път в програмата бяха включени повече практически занимания. Младите астрономи изработваха хоризонтален и вертикален слънчев часовник и се научиха да определят времето с тях; от забавните викторини научиха много интересни неща, свързани с планетите от Слънчевата система, рисуваха планетите и съзвездията и подредиха изложба.

Особено интересни бяха заниманията, в които наблюдаваха с телескоп Слънцето и слънчеви петна, запознаха се с особеностите на подвижната звездна карта и как се използва, с компютърни програми за звездите.

Във вълнуващо приключение за деца и родители се превърна вечерната разходка до местността "Мишковото” край Мездра, където наблюдаваха нощното небе и откриваха с помощта на своя звезден водач съзвездията.

Само преди два дни децата посетиха обсерваторията в Габрово, в която се пренесоха в космическата безбрежност сред звезди и съзвездия. Двама от малките астрономи Ашот Торосян и Николета Николаева разказаха с вълнения за преживените мигове в обсерваторията.

Освен обсерваторията, децата посетиха и Етнографския комплекс "Етъра", където се запознаха с бита и древните занаяти на българите. Летният курс по астрономия ще завърши с лазерно шоу, по време на което всеки един от участниците ще получи сертификат за любител астроном.