"Мрежа от електрически велосипеди” е българо-румънски проект, финансиран по програмата Интерpeг V-A Румъния - България 2014-2020. От следващата година всеки турист, решил да разгледа туристическите забележителности по река Дунав от двете страни на границата, ще може да наеме за три часа електрически велосипед и да тръгне на път. Електровелосипедите ще бъдат разпределени в 16 български и 16 румънски градове. В рамките на проекта се предвижда да бъдат закупени и предоставени общо 240 електрически велосипеда - по 120 за България и за Румъния, обясни Кирилов и добави:

"Електровелосипедите ще бъдат обслужвани от специално обучени оператори, които предстои да бъдат избрани. Предвижда се да бъдат изградени зарядни станции в 35 точки в България и Румъния, тъй като едно колело може да издържи без зареждане около 50 км. В една станция ще бъдат монтирани специални контакти за едновременно зареждане на 5 велосипеда. Самото зареждане ще трае около 4-5 часа, като ще се заплаща стойността на изразходваната електроенергия. Цената за използване на колелото ще е 1 евро за три часа”.

Партньори по проекта "Мрежа от електрически велосипеди” са Агенцията за регионално развитие и бизнес център - Видин, Видинската търговско-промишлена палата, Румънската асоциация за електронна индустрия и софтуер - Олтения и Агенцията за малки и средни предприятия - Калафат.
Стартът на проекта е през февруари 2017 г.