В рамките на курса учениците се запознаха с работата на комисията за противообществени прояви, на жандармерията и пожарната, както и да разгледат специализираното оборудване, с което служителите на реда работят в ежедневието.

Доброволци от Клуб "Приятели на Българския младежки червен кръст“ изнесоха лекция на участниците в Детско лятно обучение за вредата от легалните и нелегалните психотропни вещества, и им представиха практически семинар по оказване на първа долекарска медицинска помощ на пострадал.

Обучението завърши с посещение на Археологически комплекс "Калето", където децата имаха възможност да се докоснат до историята, бита и културата на средновековните хора, както и да научат интересни факти за произхода на Мездра. Последното занимание беше свързано с екологията и опазването на природата.

Като подарък от Община Мездра за доброто им представяне и дипломиране учениците направиха екскурзия до Монтана, където освен самия град, посетиха Клисурския манастир, парк "Сините езера“ и язовир "Огоста".