Форумът на открито започна с изпълненията на малките мажоретки при Центъра за подкрепа за личностно развитие, които спечелиха аплодисментите на публиката. Настроението се повиши още повече, когато големите и малките мажоретки представиха обща танцова композиция. Музикалната програма продължи с изпълненията на Вокална група при Центъра за подкрепа и личностно развитие.

Петото издание на "Панорама на образованието" бе открито от кмета на общината Генади Събков, който поздрави учениците и учителите за постигнатите успехи и пожела успешно реализиране на Държавния план-прием за учебната 2019/2020 г.

Поздрав към учителите и учениците, както и към кандидат-гимназистите и техните родители, поднесе и началникът на РУО, Галина Евденова, която изтъкна, че отговорността за бъдещето на децата е именно в правилния избор на специалност или професия. Изборът обаче трябва да бъде обмислен и непременно свързан с възможностите за кариерно развитие на децата.

Във форума се включиха двете основни училища в града - “Христо Ботев“ и “Св. св. Кирил и Методий“, Средно училище „Св. Климент Охридски” – с. Зверино, Средно училище “Иван Вазов“, Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и Професионална гимназия "Алеко Константинов“ – Мездра.

С помощта на рекламни материали и различни творчески изяви, всяко училище представи възможностите за обучение и перспективите за развитие в града, с които привлякоха интереса на младежите и родителите им.

Традиционно богата с кулинарни вкусотии бе отрупан щанда на Професионална гимназия "Алеко Константинов“, както и атрактивното изпълнение на мажоретния състав на училището.

Галина Евденова и Генади Събков посетиха щандовете на участниците в Панорама на образованието, на които всяко учебно заведение бе представило своите постижения, купи, медали и грамоти.

Представянето на учебните заведения продължи с изпълненията на хип-хоп формация при Средно училище "Иван Вазов" - Мездра.