На културното събитие присъстваха служителите от общинската администрация и някои граждани. Главният експерт "Култура и художествена галерия" Светла Дамяновска откри изложбата, проследявайки хронологията на историческата съдба на града край Искъра, отредена от Княз Фердинанд, който издава Указ №264, от 3/15 декември н. ст. 1898 г., обнародван в бр. 270 на "Държавен вестник" от 11/23 декември н. ст. същата година, с който е образувана Мездренската селска община.

Изложени бяха 26 фотоса, проследяващи историческия развой на Мездра като важен жп възел след построяването на линията София - Роман и постепенното й утвърждаване като индустриален, просветно-културен и духовен център в края на Искърския пролом.

Наред с архивните фотоси, запазили духа на един нов израстващ обществен център, бяха представени и експонати, запечатили в себе си новото лице на града - реставрираният Археологически комплекс "Калето", новите жилищни квартали, реновираните многофамилни жилищни сгради.

Поздрав към организаторите на изложбата поднесе кметът на общината Генади Събков, който пожела на гостите здраве и стремеж към утвърждаването на Мездра като град, като община, за да могат и децата им да се гордеят, че това е техният град.

Специален поздрав за годишнината поднесоха сладкогласните певици от Фолклорна група "Искрица" с художествен ръководител Милчо Романски, които изпълниха три песни за Мездра.