С тържествен ритуал и празнична програма на градския площад Мездра отбеляза 113-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България - 22 септември.

Началник на отдел "Култура, спорт и туризъм"- община Мездра Седефка Петкова припомни историческото значение на този ден :

22 септември е една от важните дати в новата ни история На този ден през 1908 година световните агенции бързат да съобщят, че балканската държава България е обявила своята независимост. Така, отхвърляйки васалността на Турция, България заема своето място сред суверенните европейски държави. Историците изследват благоприятните е неблагоприятните за държавата ни последици от този акт, но в народната памет този ден е величаво тържество на националния дух и финал на една дълга борба за самостоятелност”

Честването на празника започна с химна България „Мила Родино“ и издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. По традиция, на почетен караул застанаха младите кадети в гвардейски униформи Мария Цекова, Денислав Димитров и Радостин Николовски.

Слово за историческото значение на датата 22 септември и за България поднесе заместник-кметът инж. Николинка Кътовска:

„Уважаеми съграждани! На 22 септември 1908 година, ние, българите, по безпрецедентен начин обявихме пред света нашата независимост. Дата, от която започва съвременната история на българската държава и ни позиционира с достойнство сред европейските нации.

Чрез обявяването на независимостта, постигната главно чрез умела дипломация и истински патриотизъм, българският народ показа на света, че само 30 години след Освобождението, той вече е морално, културно и икономически укрепнал. Това всъщност е датата, която въплъщава усилията и саможертвата на поколения българи. Ето защо, днес не е достатъчно да отдадем почит, а да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история.

Защото истинските държавници знаят, че независимостта е само първата крачка от отстояването и реализацията на стратегическите цели на една държава. Няма по-добър учител за един народ от историята и живота на предците му. История, която ние трябва да помним. А най-важният урок, който трябва да научим днес е, че успяваме само когато сме единни, когато имаме обща кауза, смелост да я отстояваме, гледайки напред, и с мисъл за бъдещето на децата си.

Затова нека да запазим в нас онази родолюбива искра, която всеки от нас носи в себе си и никога да не забравяме възторжения възглас на нашите деди: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!” Честит празник!”

Празничната програма по случай Деня на независимостта продължи с изпълненията на Вокална група „Детски свят” с ръководител Анета Петкова и малките мажоретки при Центъра за подкрепа и личностно развитие, с художествен ръководител Христина Стоянова.

Десетки граждани, гости и представители на Общинската администрация почетоха с присъствието си може би най-значимата дата в историята на България.