Десетки граждани, ученици и общественици се събраха пред погледа на Апостола, за да изразят своята почит и преклонение към делото и личността му, и да съпоставят своето днес със завещаното от него. Сред тях беше и главният инициатор за въздигането на паметника през 2015 г., почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева.

Тържественото възпоменание бе открито от главния експерт „Култура и художествена галерия” Светла Дамяновска. Слово за подвига и саможертвата, за живота и безсмъртието на Дякона произнесе кмета на Мездра Иван Аспарухов.

Своето преклонение пред делото на Апостола засвидетелстваха деца и ученици от детските градини и училищата в града, общински съветници, представители на общинската администрация, граждани и обществени деятели.

Рецитал под наслов "Апостоле, сега си нужен повече, отколкото преди" изнесоха децата от клуба по художествено слово при Центъра за подкрепа за личностно развитие - Мездра, с ръководител Лилия Христова.

Малките славеи от ВГ „Детски свят” с художествен ръководител Анета Петкова изпълниха песните "Молитва за България" и "Песен за Апостола".

С едноминутно мълчание и падане на колене, гражданите сведоха глави пред погледа на Левски. Пред паметника бяха поднесени венци от името на Община Мездра и на Общинския съвет, а десетки деца, ученици и граждани положиха цветя.