Община Мездра и Общинският център за социални услуги и дейности (ОСЦУД) бяха се погрижили да осигурят традиционния Никулденски рибен курбан, приготвен от майстор-готвача Валентин Христов, за да отбележат заедно с гражданите светлия християнски празник.

Днес в Община Мездра празнуват имен ден празнуват 427 души. Най-много са имениците, 79, носещи българския вариант на Св. Николай - Никола. Най-възрастният именик е роденият през 1924 година Никола Иванов, а най- малкият е петмесечната Никол Петрова от с. Горна Кремена.

57 дами носят името Николина, 66 красят името Нина и 45 от новото поколение дами носят френския вариант на името - Никол.

Останалите 190 именици, празнуващи днес носят имената Николай, Николета, Кольо и др.

Да почетат Деня на светеца покровител на рибарите, моряците, търговците, пътешествениците, на рода и дома бяха дошли и младежите от Комплекса за социални услуги за лица с увреждания в Мездра. Особено празнично се чувстваше един от тях, който бе и именик - Николай.

Празникът бе открит със стихотворение, посветено на светеца, изпълнено от второкласника от Основно училище "Христо Ботев", Динко Динков. След вълнуващото изпълнение на малкия рецитатор, главният експерт "Култура и художествена галерия" в Община Мездра Светла Дамяновска припомни историята и делата на Св. Николай и народните предания и вярвания, свързани с Никулден.

Поздрав към гражданите на Мездра отправи и кметът Генади Събков, който пожела здраве и благоденствие на присъстващите и на техните семейства. Градоначалникът не пропусна да поздрави и рибарите, чийто професионален празник е днешният ден и им пожела наслука.

Празничната програма продължи с изпълненията Женски народен хор при Читалище "Просвета 1925". Децата от втори клас в ОУ "Христо Ботев", с класен ръководител Христина Иванова, изпълниха народната песен "Андон гемиджия и св. Никола", която е и своеобразна притча за високомерието и горделивостта, като едни от големите християнски грехове.

Тържествена света литургия за Свети Николай Чудотворец отслужи протойерей Данаил Цинцарски, който освети курбана и благослови присъстващите с пожелания за здраве и благополучие.