За музикални постижения, наградата бе връчена на цигуларката Василка Иванова и акордеониста Васил Иванов, художествени ръководители на формацията за шлагерни песни "Екатерина Ванкова". Артистичното семейство дълги години се изявява на музикалните сцените в Лом и страната, а техните изпълнения винаги трогват сърцата на публиката.

С отличието за литература бе удостоен Георги Дафов, дългогодишен ръководител на Клуб по моделни спортове. Той е автор на книгите „Криле на войната”, „Под небето на Испания”, „Виражи на мъжеството”, „В сянката на дедите”, „Сълзи от смях” и др.

Художникът Петко Петков заслужи наградата за изобразително изкуство, а Снежана Томова бе отличена за журналистика. Наградите на изявените творци връчи Красимира Томова, председател на "Обществен фонд - Лом", като средствата са осигурени от наследниците на маестрото.

Музикален поздрав към присъстващите отправиха деца от Вокална група "Шоколадче", с ръководител Росица Кръстева, и оперетният певец Димитър Димитров.

Почетният гражданин на Лом д-р Хернани Цибрански (1931-2006) е един от малцината ломчани, включени в енциклопедия „България” и в сборника „Кой кой е в България” (1988). Той е бил председател на НЧ "Постоянство 1856", преподавател в Детската музикална школа, художествен ръководител и диригент на Ломския оперетен театър, осъществил 30 постановки на прочути заглавия от оперетната класика.

Хернани Цибрански е известен като Маестрото със зъболекарските клещи. За половинвековната си творческа дейност д-р Хернани Цибрански е награден с орден "Св. св. Кирил и Методий", "Заслужил деятел на културата", носител е на златни медали и лауреат на републиканските фестивали на художествената самодейност.