Д-р Йордан Иванов, автор на сборника с разкази „Шизофреничката“ и на историческия роман „Търновската корона“, който ще бъде представен на 6 ноември, пък заслужи наградата в категория „журналистика и литература“. Наградата за принос в популяризиране културната история на Лом пък бе връчена на Емил Замфиров – учител, общественик и бивш председател на НЧ „Постоянство 1856“. Тази година награда в категорията „Инструментално изпълнителско майсторство“ не се присъжда. Наградите връчиха председателят на „Обществен фонд-Лом“ Красимира Томова и д-р Любомил Петров.

Над 60 институции, дейци на културата и изкуството и медии направиха номинации за отличията, от които Комисията за оценка в състав д-р Любомил Петров – председател на Съвета на дарителите, Камелия Обретенова - журналист, Огнян Боянов – художник, и Йорданка Тушанска – главен библиотекар в НЧ „Постоянство 1856“, определи носителите на наградата за 2018 г.

„Вълнуващо е, че духът на Лом, известен с възрожденското си минало и традиции, продължава да е жив и днес, че в града на първото читалище и театър и сега има учители, артисти, музиканти, певци, писатели, художници, журналисти – те са днешните будители!“ – сподели синът на д-р Цибрански Русиян, който е основен спомоществовател на поименния фонд, основан от фамилия Цибрански към Фондация „Обществен фонд – Лом“.

Почетният гражданин на Лом д-р Хернани Цибрански (1931-2006) е един от малцината ломчани, включени в енциклопедия „България” и в сборника „Кой кой е в България” (1988). Той е бил председател на НЧ „Постоянство 1856”, преподавател в Детската музикална школа, художествен ръководител и диригент на Ломския оперетен театър, осъществил 30 постановки на прочути заглавия от оперетната класика. Хернани Цибрански е известен и като Маестрото със зъболекарските клещи. За половинвековната си творческа дейност д-р Хернани Цибрански е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий”, ”Заслужил деятел на културата”, носител е на златни медали и лауреат на републиканските фестивали на художествената самодейност.