„Всеки от нас носи този ден в сърцето си – той е скъп спомен за любимите учители и изпълнен с трепета на младежките мечти на абитуриентите, които тръгват по своя нов път. Днес по традиция ние отдаваме почит към величавото дело на светите братя Кирил и Методий и техните следовници. Изпълнени сме с национална гордост, защото “И ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книга да четат!” Горди сме като народ, вградил своята духовност в културата на Европа и света. Нека отново отдадем заслуженото на плеядата ломски възрожденски просветители – учители, будители и творци, които с делата си превърнаха нашият Лом в огнище на просвета и култура. Прекланяме се пред днешните учители, които обучават и възпитават най-скъпото, което имаме – нашите деца! Честит 24 май!“ – каза в словото си кметът Пенка Пенкова.


Тя връчи на десетки изявени учители от училищата и детските градини, дейци на изкуството изкуството, плакети и грамоти за изключителен принос в образованието и духовната култура. За пръв път бяха наградени и изявени ученици-абитуриенти от ломските средни училища, за заслуги в популяризирането на Лом чрез постижения в национални и международни конкурси и за отличен успех.

В тържествения концерт по повод 24 май участваха и мажоретни, фанфарни и танцови състави от основните училища „Никола Първанов“ и „Константин Фотинов“.