Директорът решава, че става въпрос за някакво скромно дарение, тъй като човекът изглеждал много обикновен и скромен. Чак през 2014 г., след смъртта на д-р Георгиев, адвокатска фирма съобщава, че емигрантът е починал и е завещал на гимназията над 1 млн. долара, но предстоят продажби на имоти и имущество.В края на краищата се оказва, че дарението за гимназията е над 2 млн. долара. Д-р Андрей Георгиев е работил като лекар през целия си живот - от завършването в България, през двугодишна специализация в Чехословакия, откъдето емигрира в САЩ. Там работи като лекар първо в Калифорния, а след това над 50 години в Уилмингтън.

Снимките са на документи - кръщелно свидетелство, диплома, заповедта, с която през 1935 г. назначават баща му за кмет. В експозицията са включени и снимки на доктора от ученическите години и живота му в Америка и на семейната му къща в България и домът му в САЩ. Гражданите и гостите на Лом имат възможност да видят копие на завещанието. Показани са и копия на негови писма от САЩ до майка му - много лични и вълнуващи, изпълнени с много тъга и обич.
Сложени са и наградите на Доктора - знакът "Почетен гражданин на Лом" и плакета, с който Национално сдружение на общините в Република България миналата година го обяви за "Общински дарител номер 1.

Направени са проучвания в архивите - Държавен архив, общински служби, в архива на бившата Държавна сигурност и е открито свидетелството му за раждане, документи за семейството му, разговарях с негови роднини, проучено е досието му в Държавна сигурност, която го е разработвала близо 10 години по подозрение, че работи за тайните служби на САЩ и се занимава с шпионаж. Оказало се обаче, че единственото занимание на д-р Георгиев е медицината, на която отдава живота си, разказа Любомир Йорданов.