Летописът на полка е низ от славни победи - от формирането на воинската част на 14 март 1881 г., през битките за Съединението и сраженията при Пирот, Чорлу, Курт Бунар, Добрич до връхната точка в историята на полка - вихрената атака на 23 октомври 1916 т. при село Чикрачи, където ломските кавалеристи разгромяват румънски и руски части, и пленяват знамето на 265-та Оренбургска дружина. Само в тази битка полкът дава 22 убити, но посича 400 и пленява над 1000 чужди войници.

Като знак за вечна памет на героизма и саможертвата на ломските кавалеристи, техните другари издигат паметника в двора на казармата си, а за направата му ангажират един от най-талантливите и известни архитекти и скулптори - Кирил Шиваров.

„Този паметник ще бъде вечен светилник, който чрез издълбаните по него имена на героите от 2-ри конен полк, ще излъчва силна светлина и ще пали в сърцата и душите на младото поколение чувство на любов към Родината и себеотрицание даже при мисълта им за нея”, заявяват при освещаването на монумента воините.

По инициатива на граждани и с подкрепата на Община Лом и на Министерството на отбраната, на 8 ноември 2018 г. Министерският съвет предаде на ломчани парцела на кавалерийския паметник - който е не само историческа светиня, но и произведение на изкуството. В този ден ломчани ще почетат паметта на загиналите за България. На 1 ноември 2020 г. се навършват 90-години от освещаването на обелиска, а през март 2021 г., - 140 години от основаването на славния ни полк. Паметникът е част от лицето, историята и гордостта на Лом.

Заедно с поклона и цветята пред воините кавалеристи, ломчани ще отдадат дължимото и на възрожденците Кръстьо Пишурка, Никола Първанов и техните съратници и следовници.