Експозицията бе посветена на делото и духовното наследство на народните будители, оставили дълбока следа в историческия и културен облик на България. Наред с портретите на възрожденците от Паисий и Софроний до Димитраки Хаджитошев и Козма Тричков, бяха изложени сабята на Христо Ботев и книжовни образци от епохата на Възраждането.

Преди откриването на форума бе направена анкета сред десетките участници за избор на Будител на годината.


Специален гост на тържественото честване бе Врачанският митрополит, Негово Високопреосвещенство Григорий.

Тържеството бе открито от третокласничката от Начално училище „Св. Софроний Врачански” Юлиета Велчева, която рецитира стихотворението "Ден на будителите”, след което бяха обявени резултатите от анкетата. Не бе изненада, че най-много от анкетираните бяха посочили за "Будителна годината" Св. Софроний Врачански, който е една от емблемите на Враца.

Уредникът в отдел "Възраждане" Красимир Григоров проследи появата и ролята на този културен феномен - будителството, който няма аналог в световната история. В своето изложение той подчерта, че духовното израстване на народа във времето на петвековното турско робство е резултат от тази нелека и опасна мисия на знайни е незнайни будители, която неизменно довежда и до революционното пробуждане на народа ни. Именно поради това в пантеона на будителите достойно място заемат и революционните дейци през Възраждането.

Ученици от СУ „Козма Тричков” бяха подготвили албум за народните будители под ръководството на своя преподавател по история Горица Маджарска. Шестокласничката Йоана Шумаклийска разказа, че идеята да направят албума е приета от целия клас, защото не трябва да се забравят делата на тези, които са съхранили духовността ни.

В тържественото честване Деня на будители взеха участие възпитаници на НУ ”Св. Софроний Врачански”, които поднесоха рецитал, посветен на будителите, както и талантливият пианист от СУ ”Отец Паисий” Цонислав Любенов.