Междувременно вчера в землището на ботевградското село Трудовец екип горски инспектори забелязали лек автомобил "Нисан Терано" без регистрационни табели. Служителите на ИАГ направили опит да спрат превозното средство за извършване на проверка, като подали светлинен и звуков сигнал от автомобил със специален режим на движение. Водачът на джипа отказал да се подчини и направил опит да напусне мястото на проверката.

Горските инспектори веднага тръгнали след джипа и забелязали, че с него се транспортира дървесина. След продължително преследване нарушителят спрял и оказал физическа съпротива с цел възпрепятстване на проверката. Екипът от горски инспектори потърсил съдействие от Районното управление на полицията в Ботевград, като служителите на реда им оказали съдействие при установяване на самоличността на нарушителите и те са задържани.

Установено е, че са транспортирани един пространствен кубик дърва за огрев от габър, като дървесината не е маркирана с контролна горска марка и не е придружена с превозен билет, доказващ законния й произход.

На нарушителите многократно са съставяни актове за нарушения по закона за горите. Превозното средство и дървесината са задържани и оставени за съхранение в базата на Държавно горско стопанство - Ботевград.

Близо 14 000 са общо проверките за предходната седмица, извършени от горските инспектори на Изпълнителна агенция по горите и 16-те й регионални дирекции, както и от горските стражари и мобилни екипи на 6-те държавни горски предприятия, като резултат от работната среща на служителите в сектор „Гори” с министър Порожанов и ресорния заместник-министър Атанас Добрев миналата седмица. На срещата бяха набелязани мерки за по-ефективен контрол и висока отговорност при опазване на българската гора през отоплителния сезон.

Проверките са комплексни и са за нарушения на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите и Закона за защитените територии. Общо на територията на страната са проверени близо 1 700 обекта за добив на дървесина, 435 обекта за съхранение, преработка и търговия с дървесина, над 3 650 превозни средства, близо 6 500 ловци, 210 риболовци и над 1400 други физически лица.

Съставени са над 300 акта за установени административни нарушения за над 520 пространствени кубически метра дървесина. Задържани са над 300 куб. м. дърва за огрев и обла строителна дървесина. Най-често нарушенията са за незаконно добити дърва, без контролна марка и без наличие на превозен билет. Задържани са и 10 моторни превозни средства, 5 коня, 25 каруци, 10 моторни триони и други уреди за незаконен дърводобив.