През далечната 1925 г. се приема поредния нов Закон за горите, с който се учредява и Първия празник на залесяването, организиран на 12 април 1925 г. Денят съвпада с големия християнски празник Благовещение. Честването започва тържествено с молебен пред храма "Св. Александър Невски" и завършва " с посаждане на дръвчетата в културите" в покрайнините на София.

"Седмицата на гората 2018" бе открита официално на 2 април в Габрово, където Мездра бе представена от директора на Държавното горско стопанство (ДГС) инж. Евгения Христова.

През миналата година на територията на Горското стопанство, която обхваща 32 хил. хка горски масиви в общините Мездра и Роман, са залесени повече от 100 дка нови гори, предимно тополови култури по поречието на река Искър.

Инвентаризирани са 115 дка увредени гори, с обем около 1800 куб.м дървесина - 1842 и са освободени (отсечени) - 115 дка с обем дървесина - 2065 куб.м, инж. Евгения Христова.


Същевременно служителите на Горското са извършили проверки на 890 обекта за дърводобив, 1180 превозни средства. Съставени са 103 акта за констатирани нарушения на Закона за горите, най-вече за незаконно транспортиране и съхранение на дървесина, нерегламентирана паша на селскостопански животни в горските територии и бране на липов цвят. Конфискувани са 90 кубика дърва, едно 3 МПС-та и три моторни триона.

Тази година в Седмицата на гората през пролетта ще бъдат извършени залесявания на 12 дка клен, червен дъб, явор и ясен и 50 дка с тополи през есента. Предстои залесяване на 5 дка със семена от жълъди в района на село Игнатица.

На 11 април служителите на двете горски стопанства във Враца и Мездра, съвместно с Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан' ще се присъединят към националната инициатива "Лесовъд за един ден" в Комплекс Вестителя (Хижата). В нея ще се включат деца от Враца и Мездра. На децата ще се предостави възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди, да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.