Министър Кунева е дала следните примери: „Вече оценките от външното оценяване и от двата предмета, с които се кандидатства в езикова или професионална гимназия, ще се преобразуват в точки, като повече ще се дават на оценките от матурите. Ако седмокласник има двойка на матурата, или не се е явил, ще получи нула точки, което ще доведе до по-нисък бал и съответно ще намали шансовете му за по.-добри училища.

Гимназиите обаче ще имат думата дали да удвояват точките и от двете външни оценявания, или да утроят по избор резултата по математика или по български език и литература. Така, например, математическа гимназия може да приема ученици на базата на утроен резултат по математика, единичен от изпита по български и точките от оценката по математика и физика за VІІ клас. Гимназия с хуманитарна насоченост може да заложи на утрояване на резултатите от изпита по български, а пък някоя езикова да балансира с удвояване на резултатите и на българския, и на математиката”.

По думите на Кунева, така е най-справедливо, защото вече всички седмокласници ще трябва да избират училище с преминаването на осми клас към следващата фаза на обучение, която ще продължава до Х клас включително. Въвеждането на точки по никакъв начин няма да позволи с двойка на външното оценяване да се влиза в елитна езикова гимназия. Но, ако едно дете изкара двойка на изпита или не може да го положи заради заболяване, то все пак ще може да продължи своето образование с оценки от предметите в VІІ клас. При образуването на бала то ще има възможност да се класира примерно в средно училище с професионални паралелки - обяснила Кунева пред журналисти в столицата.