Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов. Модерната визия на монумента е подчинена на формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков.

Идеята за създаване на монумента е на Инициативен комитет „В памет на Людмил Кирков“, с председател Филип Трифонов - актьорът изиграл ролята на Ран във филма сниман във Враца „Момчето се отива“ и зам.-председател - Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката.

През настоящата седмица, инициативният комитет стартира кампания за набиране на средства за издигане на барелефа. Всеки желаещ да подпомогне изграждането на паметник чешмата може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.

Почитането на паметта на великия български кинорежисьор ще продължи и през месец декември. В седмицата, когато е роден Людмил Кирков - 14 декември и когато е починал – 12 декември, ще се прожектират негови филми. Поканени са да присъстват и актьори, участвали в незабравимите български ленти.