В спортната зала на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца се състоя демонстрация по волейбол от ВК „Ботев“ – Враца и приятелски двубой между отборите на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца и ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца, девойки – младша възраст.
Баскетболен клуб „Ботев 2012“ – Враца демонстрира основни умения пред ученици на спортното игрище на ПЕГ „Йоан Екзарх“, а юношите, младша възраст от СУ „Св. Климент Охридски“ – Враца и ПГТР изиграха приятелски мач.
Голям интерес предизвика демонстрацията по автомоделизъм от Спортно-технически моделен клуб „Враца”, която се проведе на писта „Огнян Филипов“. Ученици от ПТГ „Н. Й. Вапцаров“ – Враца се включиха в организираното състезание с миниболиди, прототипи на моделите от Формула 1.
На лекоатлетическата писта на НУ „Иван Вазов“ – Враца се проведоха щафетни игри между отборите на НУ „Иван Вазов“ – Враца, НУ „Иванчо Младенов“ – Враца и НУ „Св. Софроний Врачански“ – Враца. СК „Олимпия- Враца” представи пред най-малките спортисти на областта тренировъчния процес и част от лекоатлетическите дисциплини.
В парка на ж.к. „Дъбника“ се състоя демонстрация по тенис на маса. Представители от СКТМ „Враца“ организираха и индивидуални игри с участието на ученици от СУ „Никола Войводов“ – Враца.

Спортните инициативи приключиха с демонстрация по футбол с отборите на „Футбол 7“ и „Футбол 9“ от Детско – юношеската школа на „Ботев“ – Враца с треньори Ивайло Кунчев и Пламен Йорданов. На спортното игрище в обществен парк „Хижата“ се състоя и футболна среща между отборите на СУ „Христо Ботев“ – Враца и СУ „Козма Тричков“ – Враца.

Областният управител Малина Николова поздрави спортистите, треньорите и спортните деятели по повод Деня на българския спорт. „Обръщам се към Вас с признателност за успехите и миговете на гордост, които ни дарявате. Пожелавам на всеки от Вас здраве, нови възможности и победи, с които да прославяте областта и страната“, каза Малина Николова. Тя благодари за участието на спортните клубове и подкрепата на Министерство на младежта и спорта в лицето на младши експерт Мария Георгиева.

Кметът на Община Враца Калин Каменов изказа благодарност на областния управител Малина Николова, под чийто патронаж се проведоха всички спортни инициативи и с които Враца отбеляза подобаващо Деня на българския спорт. Той призова всички заедно да подкрепят отбора на „Ботев“ – Враца в решителния мач с отбора на Монтана.

Всички ученици и спортисти, които се включиха в инициативите, получиха грамоти за участие.