На първото занимание се събраха петнадесет малчугани, на възраст от 6 до 12 години, които с нетърпение очакваха да разберат какво ще правят. Секретарят на читалището – Венцислава Шопова, представи на децата програмата на "Ваканция на село 2019", в която са включени интересни, забавни и полезни занимания.

Тя разясни на децата, че заниманията ще бъдат два пъти седмично – вторник и петък, като всяко занимание ще започне с четене и обсъждане на книги. Спортните занимания ще се провеждат на стадиона, ще бъдат организирани излети до близки местности, свързани със заниманията по родолюбие, за които разказа председателят на читалището - Виктория Димитрова. По време на разговора с децата се роди идеята да издирят и запишат предания и легенди за тези местности, като първото е Китовото кладенче до Иванчова поляна. В края на академията събраните истории ще бъдат оформени като книга за родното село.

Деветгодишният Салахедин Бусаири разказа, че за втора година участва в лятната академия, защото е интересно и забавно. Похвали се, че в момента чете любимата на малки и големи книга „Пипи дългото чорапче” и вече е прочел 167 страници. По-голямата му сестричка - Самира, допълни, че с удоволствие ще посещава заниманията, защото тук научава много нови неща.

В арт работилницата децата предложиха да работят в две групи за изработването на два проекта. Организаторите на веселото лято са подготвили и „вкусно” занимание, в което децата ще приготвят кулинарно изкушение.

Най-интересната изненада ще бъде екскурзията до пещерата „Проходна” или „Очите на Бога” до Карлуково.

Екипът на MediaNews изненада участниците с неочакван урок по родолюбие, изнесен от оператора Тихомир Илчев. Той разказа на децата за великите български владетели и подари на читалището комплект портрети на канове и царе.

На изпроводяк секретарят Венцислава Шопова каза, че са получили заявка от други читалища да им гостуват по време на заниманията и да участват заедно в тях.

Текст и снимки: Карина Вутова